יום שבת, 14 ביולי 2012

תוכנית התקשוב בישראל


את חקר נושא מדיניות התקשוב במדינות שונות, נתבקשנו לבצע במסגרת הקורס "היבטים גלובליים של התקשוב " . נוכחנו לגלות סוגי מדיניות שונות, ואינטרסים שונים למדינות העולם (מפותחות ומתפתחות). עמדנו על מקור השינוי בתוכניות, והתוצאות של השינוי.
בפוסט זה אתייחס למדיניות התקשוב של ישראל, אשר מצהירה שהצורך בהטמעת התקשוב:
 
"לא נועד רק לתרום לתלמידים כפרטים אלא גם לסייע להעצמת מדינת ישראל מהבחינה הכלכלית - למשל באמצעות חיזוק יכולתה להתחרות במדינות אחרות בשווקים הגלובליים - וכן לאפשר לתושביה להעשיר את קשריהם החברתיים והתרבותיים." מתוך דו"ח מבקר המדינה .
המחקרים השונים מעידים על עלייה , הן במספר המשתמשים והן במספר המחשבים המוקצים לבתי נספר.
אבל מצביעים על מיקומה  "הלא מתקדם" של ישראל מבחינת "מחשוב" בתי הספר שלה , ביחס לעולם המערבי.
ממצאי דוח מבקר המדינה, מלמדים שבבתי הספר בארץ יש עמדת מחשב אחת בממוצע לתריסר תלמידים. בכ-60% מבתי הספר בישראל מספר עמדות המחשב שעומדות לרשות התלמידים יחסית למספר התלמידים, קטן מהממוצע הארצי; בכמחצית מבתי הספר יש עמדת מחשב אחת בלבד בממוצע ל-20 תלמידים ויותר עד לכדי העדר מחשבים לתלמידים; כשליש מבתי הספר בישראל אינם מצוידים כלל בעמדות מחשב לתלמידים. תוצאות של מחקרים בין-לאומיים שנעשו בעשור הראשון של המאה העשרים ואחת העלו כי היקף ההצטיידות של בתי הספר בישראל במחשבים בהשוואה למספר התלמידים שלומדים בהם קטן לעומת היחס הממוצע במדינות המפותחות.
אשר ההבדלים מתעצמים בין המגזרים השונים, המגזר החרדי לדוגמא אינו מעוניין בשילוב המחשב בכלל, ובמגזר הערבי היחס בין מספר התלמידים למספר עמדות המחשבים הוא 1:12 .
אפילו המספר הזה לפי דעתי, אינו משקף  את המציאות, בתור מישהי שעבדה כמטמיעת תקשוב בבתי ספר ערביים למשך שנתיים רצופות, יכולה להעיד על מספר תלמידים גבוה יותר ממה שהוזכר(יחס מספר תלמידים למספר עמדות). נקח לדוגמא את בית הספר בו אני עובדת, ו(יש לזכור שאותו בית ספר קיבל את המחשבים בתרומה מאנשים מהעיר, ויש גם לזכור שמצב בית ספרי נחשב ל"מעולה" יחסית לשאר בתי הספר במגזר).
יש לזכור גם , שבית ספר זה נמצא במרכז הארץ , נחשב לאחד מהמובילים בעיר, ומקבל תמיכה ותרומה לוקלית כל הזמן  מנכבדי העיר !
אותו בית ספר מונה 600 תלמידים, המשרתים אותם 20 מחשב (בתוך מעבדת המחשבים) , ועוד 5 מחשבים המפוזרים בין חדרי השיעורים הפרטניים והמעבדה! דבר זה משנה את הערכים בצורה מאד משמעותית בעיניי. על אחת כמה וכמה, כשמדובר בבתי ספר אחרים שנכנסתי אליהם , שאפילו את הקירות למעבדת מחשבים לא היה להם.
אני בטוחה שישנם בתי ספר במגזר היהודי, שטרם הגיעו למספרים המדווחים גם הם.
אז אולי באמת הגיע הזמן להתעדכן בצורה מעמיקה יותר אודות מצבנו החינוכי, ולהפסיק לבנות השערות חסרות כל רקע ותשתית מציאותית.


 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה